Diana, prinţesă de Wales, prima soţie a moştenitorului tronului Marii Britanii, prinţul Charles, şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină în Paris în august 1997, la vârsta de 36 de ani. William — al doilea moştenitor la tronul Marii Britanii — avea atunci 15 ani, iar Harry 12 ani.

În documentar, William şi Harry sunt filmaţi vorbind despre copilărie în timp ce se uită la fotografiile dintr-un album de familie compilat de mama lor.

Ei amintesc despre simţul umorului caracteristic prinţesei Diana pe care Harry o descrie drept "unul dintre cei mai neastâmpăraţi părinţi". În plus, cei doi rememorează durerea provocată de divorţul părinţilor lor şi de clipele trăite după decesul Dianei.

"Nimeni nu a mai spus această poveste din punctul de vedere al doi oameni care au cunoscut-o mai bine decât oricine altcineva şi care au iubit-o cel mai mult: fiii ei", a declarat pentru sursa citată Nick Kent, producătorul executiv al documentarului.

La începutul acestui an, William a amintit că şocul pierderii mamei lui încă îl urmăreşte, la 20 de ani de la dispariţia ei.

Harry a mărturisit la rândul său, în acest an, că a avut nevoie de consiliere pentru a putea trece peste durerea provocată de moartea mamei sale. Prinţul a povestit într-un interviu acordat în aprilie publicaţiei Daily Telegraph că şi-a suprimat emoţiile după decesul Dianei, decizie care i-a afectat serios viaţa personală şi profesională. El a declarat că a apelat la un specialist după ce fratele său, prinţul William, l-a sfătuit să solicite ajutor.

"Ceea ce ne-am dorit a fost ca în anii ce vor veni, prinţii William şi Harry să le prezinte cu bucurie acest film copiilor lor şi să le arate acestora cine a fost bunica lor", a adăugat Kent.

Filmul, realizat de Oxford Film and Television, va fi difuzat luni, 24 iulie, în Marea Britanie şi Statele Unite, precizează sursa citată.

Mai multe evenimente comemorative au fost planificate pentru a marca împlinirea a două decenii de la moartea prinţesei Diana, la 31 august 1997.

William şi Harry au participat, la începutul acestei luni la o slujbă restrânsă, la mormântul mamei lor.

O statuie comemorativă, comandată de cei doi fraţi, urmează să fie ridicată în onoarea Dianei în faţa reşedinţei lor oficiale din Londra, mai arată Reuters.

Obiecte rar văzute aparţinând prinţesei Diana, printre care se numără colecţia sa muzicală şi încălţămintea de balet, au fost expuse sâmbătă la Palatul Buckingham.

O expoziţie care celebrează vestimentaţia Dianei a fost inaugurată în luna februarie.

Diana, prinţesă de Wales, a murit într-un accident de maşină alături de Dodi al Fayed, la Paris, în 1997, în timp ce erau urmăriţi de paparazzi pe motociclete.