Sean Molloy, din cadrul biroului de turism din Achill, a declarat că acest eveniment este "extrem de important". Acesta a amintit faptul că plaja populară asigura fluxul a patru hoteluri şi a mai multe case de oaspeţi de pe coasta vestică a insulei pe care trăiesc 2.600 de persoane. "Achill are cinci plaje cu steag albastru, aşa că sperăm ca în curând să mai aibă încă una", a completat pentru cotidianul Irish Times.

Potrivit Comisiei Europene, programul "Steagul Albastru" pentru plaje şi porturi, condus de organizaţia non-guvernamentală şi non-profit Foundation for Environmental Education (FEE), iniţiat în Franţa în 1985 şi care operează în Europa din 1987 şi în alte zone din afara Europei din 2001, promovează dezvoltarea sustenabilă de pe zonele de coastă prin standarde înalte privind calitatea apei, siguranţă, management de mediu şi educaţie ecologică.

Insula, cea mai mare din largul coastelor Irlandei, face parte din "Wild Atlantic Way", o zonă turistică ce se întinde din sudul ţării către nord-vest şi care a cunoscut o creştere considerabilă a numărului de turişti atraşi de regiunea cu cea mai bună performanţă economică din Uniunea Europeană din ultima perioadă.