Fructele conţin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B5, B6, K, PP, antioxidanti (fenoli-antocianine şi elagitanine) şi acid folic. De asemenea, căpşunile conţin fier, calciu şi magneziu, mangan, potasiu şi fibre alimentare.

Sunt formate din 90% apă şi din 5% zahăr, fapt care le încadrează în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut şi sunt recomandate şi persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Pe lângă gustul delicios, căpşunile sunt sărace în calorii şi foarte sănătoase prin conţinutul de vitamine şi minerale. De asemenea, datorită fibrelor pe care le conţin, dau senzaţia de saţietate şi curăţă organismul de toxine. Fibrele ajută la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride din organism, prevenind astfel şi bolile de inimă şi acţionând ca adjuvant în hipertensiune.

Studiile realizate la Universitatea Harvard confirmă faptul că aceste fructe ţin la distanţă bolile cardiovasculare.

Vitamina C dar şi polifenolii din compoziţia căpşunilor conferă acestora un puternic efect antiinflamator şi antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care dă fructului culoarea roşie. Consumul de căpşuni este indicat persoanelor care suferă de boli precum artrită, astm, dar şi ateroscleroză, boală a vaselor de sânge care se asociază cu inflamaţie. Acidul salicilic este benefic pentru cei care suferă de gută şi reumatici.

Căpşunile sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea şi purificarea sângelui. Favorizează tranzitul intestinal, ajută în creşterea diurezei şi tonifierea corpului. Totodată, căpşunile favorizează producerea globulelor roşii, stimulează metabolismul şi cresc capacitatea de ardere a grăsimilor.

Datorită conţinutului lor de vitamina K, au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficienţa hepatică şi la afecţiunile bilei.

Căpşunile asigură o bună funcţionare a organismului, îl tonifică şi îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei şi a insomniei.

Prin conţinutul de acid folic, o substanţă care previne apariţia malformaţiilor fătului, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestuia.

Polifenolii din căpşuni ajută organismul să contracareze efectul toxinelor şi a radicalilor liberi produşi în urma proceselor metabolice. În acest fel ne menţin tineri mai mult timp şi previn apariţia unor boli degenerative şi chiar a cancerului. De asemenea, căpşunile sunt o sursă importantă de mangan, care ajută în lupta împotriva stresului oxidativ şi a radicalilor liberi. Sunt eficiente în combaterea ridurilor, atât consumate ca atare, cât şi aplicate sub formă de măşti.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat că aceste fructe stopează evoluţia leziunilor canceroase la nivelul esofagului.

Studiile americane realizate în 2010 la Centrul pentru cercetări privind îmbătrânirea din Boston au arătat că persoanele, care consumă frecvent fructe de pădure au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Astfel, alături de afine şi de fragi, căpşunile îmbunătăţesc memoria şi procesul de învăţare.

Căpşunile constituie adjuvant în vindecarea rănilor şi a arsurilor, prin conţinutul însemnat de vitamina C, o vitamină care are un rol important în grăbirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a pielii. Graţie compoziţiei lor, ajută la menţinerea integrităţii ţesuturilor, a unghiilor şi a părului, dar şi a sănătăţii pielii.

Căpşunile se află pe locul 4 după mure, afine şi zmeură ca nivel de antioxidanţi.

Aceste fructe proaspete îşi păstrează la maximum nivelul nutrienţilor timp de 48 de ore de la recoltare. Din păcate, ele se deteriorează repede chiar şi în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menţinem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis.