Potrivit British Museum, instituţia responsabilă pentru evaluarea comorii, descoperirea a fost făcută în noiembrie anul trecut, atunci când Martin Rickhouse (61 de ani) a fost chemat să acordeze o pianină cu o vechime de 110 de ani, oferită şcolii secundare din Bishop's Castle (centrul Angliei). 

La verificare, clapele păreau un pic înţepenite, aşa că Rickhouse a decis să le scoată, descoperind, spre marea sa mirare, şapte pachete din pânză, atent cusute, şi o pungă din piele — în care se aflau peste 900 de monede de aur. 
Mass-media a estimat vineri valoarea acestei descoperiri la 300.000 — 500.000 de lire sterline (330.000 — 550.000 de euro).

Monedele, bătute între 1847 şi 1915, alcătuiesc cea mai importantă comoară de acest tip descoperită vreodată în ţară, potrivit British Museum. 

Ele au fost ascunse la la sfârşitul anilor '20, după cum reiese dintr-o reclamă la compania Shredded Wheat, în care este învelit unul dintre pachete, "probabil în replică la Marea Criză Economică sau la evenimentele care au condus la Al Doilea Război Mondial" şi "reprezintă, probabil, economiile de-o viaţă", a remarcat Peter Reavill de la British Museum.

Toate eforturile de a da de urma proprietarilor originali s-au dovedit inutile. Comoara aparţine acum coroanei britanice, care îi va recompensa pe proprietarul actual şi pe cel care a făcut descoperirea, după ce va face o estimare a valorii acesteia. 

În ceea ce-i priveşte pe generoşii donatori ai pianinei — un cuplu care a cumpărat-o în 1983 pentru copiii săi — aceştia nu vor primi niciun ban.