Diamantul de 709 carate, găsit de pastorul Emmanuel Momoh, a fost încuiat în sediul băncii centrale din Freetown. Piatra preţioasă se numără printre cele mai mari 20 diamante găsite vreodată.

Căutătorii de pietre preţioase sunt o prezenţă comună în Sierra Leone, o ţară bogată în astfel de comori, precizează sursa citată.

Diamantul, a cărui valoare nu a fost încă evaluată, este cel mai mare găsit în Sierra Leone din 1972, an în care a fost descoperită Steaua din Sierra Leone, de 969 de carate.

Piatra preţioasă a fost prezentată miercuri seară preşedintelui Ernest Bai Koroma, înainte de a fi încuiată în sediul băncii. Conducătorul statului a mulţumit şefului poliţiei locale şi oamenilor săi pentru că diamantul nu a fost scos ilegal din ţară, după cum se arată într-o declaraţie prezidenţială. Potrivit lui Koroma, proprietarii trebuie să primească ''ceea ce merită'', iar descoperirea va ''aduce un beneficiu ţării''.

Diamantul ar avea o pată în interior, motiv pentru care valoarea sa ar putea fi diminuată, conform corespondentului BBC în zonă.

Sierra Leone este o ţară binecunoscută pentru industria diamantelor. Vânzarea acestor pietre preţioase a jucat un rol în finanţarea războiului civil care a afectat această ţară timp de un deceniu, grupurile rebele oferind aceste pietre preţioase în schimbul armelor — aspect înfăţişat şi în filmul hollywoodian ''Blood Diamond'', cu Leonardo Di Caprio şi Djimon Hounsou.

În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de diamante de mari dimensiuni descoperite în minele din sudul Africii, printre acestea numărându-se o astfel de piatră preţioasă de 1.109 carate, găsită în Botswana în 2015.