Lungmetrajul Elle, recompensat cu două trofee majore la gala premiilor César

Lungmetrajul Elle, recompensat cu două trofee majore la gala premiilor César
Sursa: www.news.ro Foto: redsquarefilm.nl 25.02.2017 10:11
Lungmetrajul ”Elle”, regizat de Paul Verhoeven, cu Isabelle Huppert în rolul principal, a câştigat două trofee, vineri seară, la cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César, cele mai importante distincţii din cinematografia franceză.

Acest lungmetraj s-a impus la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cea mai bună actriţă în rol principal” (Isabelle Huppert), potrivit site-ului postului de televiziune francez Canal+.

Premiul César pentru cel mai bun film a fost anunţat de cineastul spaniol Pedro Almodovar.

Isabelle Huppert, care a primit de-a lungul carierei sale prestigioase 16 nominalizări la premiile César, câştigase acest trofeu o singură dată, pentru interpretarea sa din filmul ”La Cérémonie”, regizat de Claude Chabrol.

În filmul ”Elle”, actriţa franceză interpretează rolul Michèle, o femeie aparent indestructibilă. Şefă a unei companii de jocuri video, ea pare să se comporte la fel de distant şi de crud şi în viaţa sa personală, nu doar în cea profesională. Faptul că este atacată în propria casă îi schimbă viaţa pentru totdeauna. Când îl găseşte pe bărbatul care a agresat-o, amândoi sunt atraşi într-un joc curios şi incitant - un joc cu reguli care pot degenera în orice moment, potrivit cinemagia.ro.

Marea surpriză a galei de vineri seară a fost însă tânărul cineast canadian Xavier Dolan, care s-a impus la categoria ”cel mai bun regizor” cu filmul ”Juste la fin du monde”. Acelaşi lungmetraj a fost premiat şi la categoriile ”cel mai bun actor în rol principal” (Gaspard Ulliel) şi ”cel mai bun montaj”.

Filmul ”Divines”, regizat de Houda Benyamina, care a câştigat trofeul Camera d’Or la Cannes 2016 şi a fost nominalizat la Globul de Aur în acest an la categoria ”cel mai bun film străin”, a fost recompensat vineri seară cu trofeul César pentru cel mai bun lungmetraj de debut. Aceeaşi peliculă a triumfat şi la categoriile ”cea mai bună actriţă în rol secundar” (Déborah Lukumuena) şi ”cea mai bună actriţă debutantă” (Oulaya Amamra).

James Thierrée a câştigat premiul César pentru cel mai bun actor în rol secundar graţie evoluţiei sale din filmul ”Chocolat”.

Lungmetrajul ”I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, recompensat cu trofeul Palme d’Or la Cannes 2016, a câştigat vineri seară premiul César aferent categoriei ”cel mai bun film străin”.

La această categorie au fost nominalizate şi peliculele ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, o coproducţie cu participare românească. 

Solveig Anspach şi Jean-Luc Gaget au câştigat premiul César pentru cel mai bun scenariu original, cu filmul ”L'effet aquatique". 

La categoria ”cel mai bun scenariu adaptat” a fost premiată cineasta Céline Sciamma pentru filmul animat ”Ma vie de courgette”.

Acelaşi film, regizat de Claude Barras, s-a impus şi la categoria ”cel mai bun lungmetraj de animaţie”.

Actorul american George Clooney a fost recompensat cu un premiu César onorific şi a susţinut pe scenă un discurs emoţionant, cu tentă politică, în care l-a criticat pe preşedintele Donald Trump.

Premiile César, cele mai importante trofee decernate de industria cinematografică din Franţa, sunt atribuite de Academia de Arte şi Tehnici Cinematografice (L'Académie des Arts et Techniques du Cinéma).

Cea de-a 42-a gală a premiilor César a avut loc vineri seară în sala de spectacole Pleyel din Paris şi a fost transmisă în direct de postul de televiziune Canal+.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI