Cortegiul funerar care transporta sicriul starului rock a sosit la cimitir în jurul orei locale 16:30, în prezenţa rudelor şi prietenilor apropiaţi ai cântăreţului, dar şi a câtorva zeci de motociclişti, care au părăsit zona după aproximativ o oră. Persoanele prezente au aruncat flori pe sicriul cântăreţului.

Înmormântarea a marcat încheierea unei săptămânii de ceremonii şi omagii publice aduse lui Johnny Hollyday, la care au participat sute de mii de persoane în Franţa.

Sicriul starului, decedat la vârsta de 74 de ani din cauza unui cancer pulmonar, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, a fost transportat duminică de la Paris la Saint-Barthelemy, o mică insulă cu suprafaţa de 21 de kilometri pătraţi, aflată în apropiere de insula Saint-Martin. La bordul avionului s-au aflat 62 de pasageri, inclusiv cea de-a patra soţie a artistului, Laeticia, şi cele două fiice ale lor, Joy şi Jade.

Miile de kilometri care despart de acum înainte fanii lui Johnny Hallyday — considerat un veritabil monument naţional în Franţa — şi locul în care acesta îşi doarme somnul de veci sunt percepuţi ca o "a doua despărţire" de aceia care l-au idolatrizat pe artist, o legendă a muzicii rock franceze.

Sylvie Vartan, care a fost prima soţie a lui Johnny Hallyday, s-a declarat "întristată" de faptul că starul "este atât de departe de noi toţi care îl iubim atât de mult".

"Cu inima frântă trebuie să accept ideea că astăzi Johnny este înmormântat", a scris cunoscuta cântăreaţă într-un comunicat transmis AFP. Ea nu a făcut deplasarea în Antilele franceze pentru a asista la înmormântare.

Sicriul lui Johnny Hallyday a fost transportat duminică la casa funerară din Saint-Jean unde a fost organizat un priveghi public, la care au asistat sute de persoane, dintre care multe au fost îmbrăcate în alb — culoarea de doliu din Antile.

Puţini fani din Franţa metropolitană au putut să facă deplasarea, rezidenţii de pe insulă alcătuind partea majoritară a mulţimii care a început să se formeze luni la ora prânzului în jurul cimitirului din Lorient unde a fost înmormântat cântăreţul.

"Nu artistul ne plăcea atât de mult, ci omul (...) şi pe acesta dorim să îl celebrăm astăzi", au spus Sidonie şi Mirko, care lucrează într-o casă situată în apropiere de vila artistului.

Uşor emoţionaţi pentru că vorbeau despre artistul decedat, pe care l-au descris prin cuvintele "simplu, accesibil şi amabil", Sidonie şi Mirko au relatat că adeseori, la Ti Saint-Barth, restaurantul frecventat cu predilecţie de familia Hallyday, celebrul rocker obişnuia să interpreteze cântecele într-o manieră informală — "la fel ca atunci când noi mergem să facem karaoke".

În această parte a lumii, familia este respectată, iar viaţa ei cotidiană nu este perturbată. "La Saint-Barth, starurile au parte de linişte, nimeni nu vine să îi deranjeze", au adăugat Sidonie şi Mirko.

Născut dintr-o mamă franceză şi un tată belgian, starul rock Johnny Hallyday a fost un uriaş al culturii populare franceze. La omagiul public organizat în onoarea lui sâmbătă la Paris au participat sute de mii de persoane.