Intitulată ''Păcatul originar'' şi semnată de jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi, cartea este o anchetă despre secretele Vaticanului, aducând în sprijinul său documente confidenţiale.

Jurnalistul, achitat de justiţia de la Vatican, în 2016, în procesul ''Vatileaks 2'' după ce a ''scurs'' către presă numeroase documente, şi-a făcut o specialitate din a face dezvăluiri despre scandalurile în care a fost implicată Banca Vaticanului sau despre presiunile interne împotriva reformelor iniţiate de papa Benedict al XVI-lea şi papa Francisc.

Cartea sa vorbeşte şi despre dispariţia misterioasă, în 1983, a unei tinere femei, Emmanuela Orlandi, rezidentă a Cetăţii Vaticanului şi fiica unui angajat din aparatul administrativ.

În această cea de-a patra carte a sa, jurnalistul tulbură din nou apele, vorbind despre legea tăcerii care persistă în cadrul bisericii şi dezvăluite povestea unui seminarist care ar fi abuzat sexual un licean de 17-18 ani, în 2011-2012, în faţa unui martor.

Acest martor este polonezul Kamil Tadeusz Jarzembowksi, pe atunci rezidentul unei instituţii din centrul Vaticanului care găzduia copii şi adolescenţi din lumea întreagă, veniţi să se facă preoţi.

Elevii acestei instituţii frecventau o şcoală privată din centrul Romei şi cântau în cor în timpul slujbelor celebrate în bazilica Sfântul Petru.

Kamil a stat aici de la 13 până la 18 ani, până în 2014, dar spune că a fost forţat să plece înainte de a-şi termina studiile după ce a încercat să tragă un semnal de alarmă referitor la cele întâmplate către autorităţile ecleziastice.

Potrivit declaraţiei acestuia, un alt elev venea foarte des în camera sa, serile, pentru a întreţine relaţii sexuale cu colegul său de cameră, atunci în vârstă de 17 sau 18 ani, care ''se simţea obligat să cedeze avansurilor lui''.

Profitând de încrederea pe care i-o acorda episcopul, tânărul exercita ''o formă de putere şi de intimidare'' asupra celor mai tineri supunându-i la ''hărţuiri sau acte sexuale'' pe unii dintre interni, povesteşte Kamil în cartea lui Nuzzi.

''Nu le reproşez acestor preoţi faptul că erau homosexuali'', declară polonezul care în prezent studiază istoria artei şi se declară gay. ''Problema este în altă parte, iar totul este o ipocrizie imensă: în timpul zilei aceste persoane sunt homofobe, iar noaptea se dezlănţuie în discoteci gay''.

Interpelat de către AFP, biroul de presă al Vaticanului nu a precizat încă dacă a fost deschis o anchetă în acest caz.