Tinerii prezenţi la întâlnirea cu scriitorul au încercat să pătrundă în esenţa romanului „Negru şi roşu. 1930-2056” şi să afle ce a vrut să transmită autorul prin cele patru culori definitorii: negru, roşu, alb şi galben.

„Am avut, pe parcursul acestui an, cred că peste 20 de întâlniri şi s-a întâmplat ca în unele cazuri să am surprize extrem de plăcute, fiindcă am descoperit tineri cu lecturi apreciabile, cu gusturi elevate şi cu un fel extrem de personal de a vedea şi diseca literatura”, afirmă Val Butnaru.

Nu dezvăluie nimănui detalii despre operele sale în curs de scriere. Abia după ce lucrarea e terminată şi urmează să o tipărească, cere sfatul prietenilor şi colegilor de breaslă.

„Cu timpul începi să arăţi tot mai puţin cuiva ceea ce scrii. Eu nu mai arăt nimănui doar decât după ce termin prima sau a doua variantă. Modul ăsta de a scrie ţine, în general, de atelier, de laborator. Cred că el este interesant în cazul unor scriitori foarte importaţi, dar după o anumită trecere a anilor”, mai spune scriitorul.

Pe lângă activitatea sa de scriitor, Val Butnaru este om de televiziune, jurnalist şi analist politic, iar textele sale reflectă un univers plin de întrebări şi răspunsuri, o lume a căutătorului de înţelepciune.

„Când a apărut presa noastră autohtonă, nesovietică, el a fost unul dintre cei mai activi promotori şi nici nu ştiu pe câte, dacă nu pe toate, le-a inventat el. Şi „Sfatul Ţării”, „Observator de Chişinău”, ziarul „Flux”, care ani la rând era printre primele în topul publicaţiilor româneşti. Este omul căutărilor, un fel de om căruia îi place să caute şi exact acolo unde lumea atinge perfecţiunea, el s-o întoarcă şi să zică - Iar acum vom face altceva”, a declarat Mircea V. Ciobanu, prozator, critic şi istoric literar.

„Romanele lui Val Butnaru rămân un fel de ceea ce am făcut-o scurt: insolitul, excepţionalul şi miraculosul. Romanele lui conţin miracole. Dar în ultimul roman pe care nu l-aţi citit şi încă nu s-a editat are un profet. Romanul se numeşte „Ultimul profet adevărat”. Cutremurător, foarte interesant”, afirmă scriitorul Vladimir Beşleagă.

„Cred că proza şi romanele lui Val Butnaru vor avea ani lungi înainte de lectură şi, bineînţeles, vor intra în istoria literaturii române”, a adăugat Maria Şleahtiţchi, istoric literar.