Prinţesa Elisabeta — titlul deţinut de suverană în epocă — s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, ofiţer în marina britanică, în catedrala Westminster din Londra pe 20 noiembrie 1947, la doar doi ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul unei ceremonii spectaculoase, la care au participat numeroşi şefi de state şi reprezentanţi ai unor familii regale din lumea întreagă.

La 70 de ani după acel eveniment, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 91 de ani, şi soţul ei în vârstă de 96 de ani vor sărbători "nunta de platină" printr-o petrecere discretă în familie, ce va fi organizată la Palatul Windsor, reşedinţa regală din vestul Londrei.

Un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham a dezvăluit că nu vor exista evenimente publice pentru a marca această aniversare specială.

Născut în Grecia, prinţul Philip, un descendent al reginei Victoria, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a, i-a fost alături actualei suverane britanice pe parcursul întregii domnii de 65 de ani a acesteia — cea mai îndelungată din istoria monarhiei din Marea Britanie. El a fost persoana care i-a dat vestea, în 1952, despre moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în urma căreia Elisabeta a II-a a devenit regina Marii Britanii.

"Unul dintre secretele acestui mariaj foarte îndelungat şi al acestei aniversări incredibil de impresionante este faptul că prinţul Philip a considerat întotdeauna că este de datoria lui să o sprijine pe regină, să o ajute în orice mod va putea să o facă", a declarat Hugo Vickers, expert în istoria casei regale britanice.

"El este singura persoană care poate să-i spună reginei exact ceea ce gândeşte şi, dacă el consideră că o anumită idee este ridicolă, îi va spune acest lucru în orice fel de limbaj pe care doreşte să îl aleagă", a adăugat istoricul britanic.

Cei doi s-au cunoscut la nunta unei verişoare a prinţului Philip, prinţesa Marina a Greciei, care s-a căsătorit cu unchiul reginei Elisabeta, ducele de Kent, în 1934.

Philip a impresionat-o pe viitoarea soţie a lui atunci când prinţesa Elisabeta, pe atunci în vârstă de 13 ani, a vizitat alături de părinţii ei Colegiul Regal de Marină din Dartmouth, aflat în sudul Angliei.

"Cu adevărat îndrăgostită"

"Ea a fost cu adevărat îndrăgostită de el încă de la început", a dezvăluit în volumul ei de memorii Margaret Rhodes, o verişoară a reginei, bună prietenă şi domnişoară de onoare la nunta suveranei. Margaret Rhodes a murit anul trecut.

Logodna lor a fost anunţată în iulie 1947, iar Elizabeth şi Philip s-au căsătorit la patru luni după acel anunţ. Într-o perioadă în care Marea Britanie încerca încă să îşi revină de pe urma distrugerilor provocate de război, nunta regală a oferit britanicilor o rară pată de culoare şi un eveniment public spectaculos, într-un context auster marcat de penuria de alimente şi de raţionalizarea acestora.

Pe atunci în vârstă de 21 de ani, prinţesa Elisabeta a purtat o rochie de mireasă în nuanţa fildeşului, realizată de Norman Hartnell, decorată cu 10.000 de perle de mici dimensiuni. Regina a trebuit să strângă cupoane pentru rochia ei, la fel ca orice mireasă britanică din anii de după război. Cuplul şi-a petrecut luna de miere în sudul Angliei şi în Scoţia.

În timp ce aproximativ 2 miliarde de persoane au urmărit la televizor nunta primului nepot al cuplului regal, prinţul William, care s-a căsătorit cu Catherine Middleton în 2011, căsătoria regală din 1947 a fost difuzată în direct la radio, fiind urmărită de 200 de milioane de ascultători. Anumite momente importante din cadrul ceremoniei au fost înregistrate pe peliculă în cadre alb negru.

"Pot să văd că eşti foarte fericită cu Philip, aşa cum şi trebuie să fii, însă să nu ne uiţi. Aceasta este dorinţa tatălui tău pentru totdeauna iubitor şi devotat", îi scria regele George al VI-lea fiicei sale, după nunta din 1947.

Deşi anumiţi observatori ai casei regale au spus că Elisabeta şi Philip au avut şi momente mai puţin fericite în viaţa privată, la fel ca oricare alt cuplu căsătorit, ei au evitat suferinţele prin care au trecut trei dintre cei patru copii ai lor, ale căror mariaje s-au încheiat prin divorţuri. Cel mai mediatizat dintre acestea a fost divorţul prinţului Charles de prinţesa Diana.

La cea de-a 50-a aniversare a nunţii lor, celebrată în 1997, regina Elizabeth a II-a i-a adus soţului ei un omagiu — eveniment rar în discursurile sale publice.

"El a fost, pur şi simplu, sursa mea de putere şi a rămas să fie acest lucru în toţi aceşti ani", a declarat regina Elizabeth a II-a.

Niciun alt monarh britanic nu a ajuns să celebreze "nunta de platină". În plus, Elisabeta a II-a a fost primul suveran al Marii Britanii care a marcat şi "nunta de diamant", celebrată în 2007.

Prinţul Philip, care a suferit din cauza mai multor probleme de sănătate în ultimii ani şi a fost spitalizat în iunie, s-a retras din viaţa publică în luna august. Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip au participat la un eveniment comemorativ pe 12 noiembrie, pentru a marca Remembrance Sunday (Duminica Rememorării, prin care este adus un omagiu soldaţilor britanici care au murit în timpul războaielor mondiale, n.r.). Potrivit unei surse din anturajul casei regale, regina a decis să nu mai depună o coroană în acest an — care a fost purtată de prinţul Charles — şi a privit ceremonia de la un balcon din apropiere, în compania soţului ei.

"Fără prinţul Philip, regina ar fi avut o viaţă foarte dificilă şi însingurată. El a fost un sprijin complet pentru ea, o veritabilă stâncă, încă din momentul în care ea a urcat pe tron", a declarat Claudia Joseph, expert în biografiile suveranilor britanici.

Regina Elisabeta a II-a a devenit suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria monarhiei britanice pe 9 septembrie 2015, ziua în care a depăşit recordul deţinut până la acea dată de stră-străbunica ei, regina Victoria. Pe 6 februarie 2017, Elizabeth a II-a a devenit şi primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir — un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii.