Diamantul de 163,41 de carate, fără defecte, a fost montat pe un colier de smaralde şi diamante denumit ”The Art of Grisogono”. 

”Până astăzi este cel mai mare diamant D fără defecte care a fost pus în vânzare la o casă de licitaţie”, potrivit Christie's, care a anunţat că bijuteria face parte din vânzările anuale organizate de societate sub numele ”Magnificent Jewels”.

Specialiştii de la Christie's au spus că se aşteptau ca această ”capodoperă de o frumuseţe incomparabilă şi cu o tăietură rafinată” să atingă cifra de 25 de milioane de dolari (21,1 milioane de euro). 

Diamantul perfect de culoare D şi tipul 11A (pur, transparent, extrem de rar) provine dintr-o piatră brută de 404 carate descoperită în februarie 2016 în mina Lulo din Angola, fiind al 27-lea diamant alb brut descoperit vreodată. 

Piatra a fost analizată la Anvers şi decupată la New York, unde o echipă de 10 experţi au fost implicaţi în diferite etape ale transformării pietrei gigant în diamant şlefuit impecabil. 

O echipă de bijutieri elveţieni de lux De Grisogono a creat 50 de modele diferite pentru acest diamant înainte de a alege un colier asimetric în care nestamata a fost piatra principală. 

”A fost nevoie de mai mult de 1.700 de ore pentru a crea bijuteria unică, care a implicat o echipă de 14 artizani”, a transmis Christie's. 

O jumătate a colierului este alcătuită din 18 diamante iar cealaltă este formată din smaralde în formă de pară. 

”Arta casei De Grisogno reprezintă un minunat cadou de Crăciun”, a declarat într-un comunciat Tobias Kormind, director al societăţii 77 Diamonds, un mare bijutier la nivel european. El a subliniat că Sotheby's, casa de licitaţie rivală, a vândut un diamant D perfect de 118,28 carate în 2013, cu 30,6 milioane de dolari. Piatra pusă în vânzare marţi este ”un diamant mult mai mare iar denumirea de cea mai mare piatră perfectă ar putea suscita o ofertă de peste 50 de milioane de dolari”, a subliniat el. 

O altă bijuterie pusă în vânzare marţi a fost "Le Grand Mazarin", un diamant roz clar de 19,07 carate, care s-a aflat în trecut în coroanele mai multor regi şi împăraţi francezi, printre care şi Napoleon.

Diamantul poartă numele cardinalului Mazarin, diplomat italian, dar şi mare colecţionar de artă, sub domnia lui Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea. Bijuteria a fost vândută cu 14,5 milioane de dolari.