Acest vas de mici dimensiuni, ce datează din perioada 960 e.n. — 1127 e.n., a fost adjudecat cu preţul de vânzare de 294,3 milioane de dolari Hong Kong (aproximativ 32 de milioane de euro).

În 2014, o cupă de vin ce datează din timpul dinastiei Ming a fost cumpărată cu 30 de milioane de euro de un magnat din Shanghai devenit celebru datorită sumelor uriaşe pe care le achită la diverse licitaţii.

Cumpărătorul vasului Song a dorit să îşi păstreze anonimatul, au transmis reprezentanţii casei Sotheby's, care au refuzat să dezvăluie dacă noul proprietar este originar sau nu din China continentală.

"Este un prag cu totul nou pentru ceramica chinezească şi noi am făcut istorie astăzi graţie acestui obiect", a declarat Nicolas Chow, vicepreşedintele Sotheby's Asia.

Licitaţia de marţi a avut un preţ de pornire de aproximativ 8 milioane de euro.

Acest bol, creat iniţial pentru spălarea pensulelor, este unul dintre puţinele obiecte din porţelan rămase intacte până în zilele noastre şi care provin de la curtea imperială a dinastiei Song de Nord. Doar patru porţelanuri, inclusiv acest bol vopsit în albastru, aparţin unor colecţionari privaţi, au precizat organizatorii licitaţiei.

Bolul are un diametru de 13 centimetri.

Cupa de vin din timpul dinastiei Ming a fost cumpărată în 2014 de Liu Yigian, un fost şofer de taxi devenit expert în finanţe şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din China. El străbate întreaga planetă în căutarea unor opere de artă foarte rare.

Liu Yigian, care şi-a construit propriul muzeu în Shanghai, şi-a înmulţit în ultimii ani recordurile de preţ stabilite la diverse licitaţii, devenind cel mai cunoscut colecţionar de artă din China.

Nu respinge însă nici arta occidentală. În 2015, magnatul chinez a cumpărat tabloul "Nu couche" de Modigliani în 2015.