În ultimii ani, febra concursurilor de talente a cuprins întreaga lume, acestea fiind o bună pistă de lansare pentru cei care vor să se afirme, iar numărul basarabenilor care şi-au manifestat talentul în cadrul unor astfel de show-uri televizate din mai multe ţări ale lumii e în continuă creştere. Printre aceştia se numără şi Ion Dodon, un tânăr originar din Republica Moldova, care s-a bucurat de aprecierea juriului „Tu si que vales!” şi a publicului, care l-a aplaudat îndelung, scrie Jurnal de Chişinău.

3

E în Italia de 11 ani

Ion s-a născut în septembrie 1991, la Chişinău, în familia Valentinei şi a lui Costică Dodon. S-au mutat cu toţii în Italia în 2006, iar acum locuiesc în Crevalcore, o comună din provincia Bologna.

„Tata lucrează în domeniul construcţiilor, mama e casnică, iar eu de vreo trei ani muncesc la o fabrică. Atunci când am venit să locuim aici eu aveam 14 ani. La început mi-a fost greu, dar pentru că eram curios, am depăşit acea perioadă dificilă. M-am schimbat mult atunci”, ne spune Ion Dodon. Talentatul basarabean afirmă că susţinerea cea mai mare a avut-o din partea prietenei sale şi a fratelui mai mare, dar nu numai. „Căci fiecare membru al familiei noastre numeroase s-a străduit să mă inspire şi să mă sprijine”, adaugă el.

O familie muzicală

4

Şi fiindcă a pomenit de rudele sale, tânărul a ţinut să specifice că familia lor nu e doar unită, ci şi veselă şi talentată. „Mai toţi cei din neamul meu cântă, deşi în acest sens cel mai mult s-a evidenţiat unchiul meu pe linie paternă, nanul Mihai de la Vărzăreştii Noi, r. Călăraşi. El îmi povestea că în tinereţe chiar a urcat pe scenă de mai multe ori. Şi la tv a apărut, am văzut fotografia!”, ne spune el.

Şi Ion e talentat. A demonstrat-o la început de octombrie, când a participat la un show televizat de talente din Italia, făcându-i pe conaţionalii noştri din diasporă mândri de originea lor. Deşi unica pregătire muzicală pe care o are sunt lecţiile particulare de canto pe care le-a luat vreme de un an, basarabeanul a interpretat impecabil melodia „Parlami d’amore Mariù” (din italiană – „Vorbeşte-mi de dragoste, Mariu”), piesă scrisă în 1932, dar care rămâne cunoscută şi apreciată şi azi.

Tânărul recunoaşte că atunci când a urcat pe scenă nu şi-a putut stăpâni emoţiile, mai ales că este cel mai important dintre concursurile la care a participat până azi. „Dar m-am descurcat, iar acum urmează să mă prezint şi la celelalte etape ale acestui show televizat”, ne spune cel care pentru prestaţia sa a fost răsplătit cu 98 de puncte din totalul de 100, dar şi cu laude din partea juraţilor. Aceştia i-au apreciat nu doar maniera de interpretare, ci şi licărul din ochi. „Ai fost pur şi simplu perfect!”, i-a zis Rudy Zerbi, unul dintre membrii juriului.
 

Processed with VSCO with g3 preset

Nu există ţări perfecte”

Spune că atunci când vine în Moldova, cam o dată pe an, descoperă lucruri care îi par neobişnuite, sunt altele de care îi e dor. Dar se străduie din răsputeri să nu facă comparaţie între statul în care s-a născut şi cel în care locuieşte acum.

„Din păcate, nu există ţări perfecte, de aceea prefer să înţeleg tradiţiile fiecăruia dintre aceste două state şi să le accept. Cred că pentru mine s-a schimbat sensul cuvantului „acasă”, în faţa ochilor nu-mi mai apare o imagine clară atunci când îl pronunţ. Dar am sentimente plăcute legate de plaiul natal şi mă bucur să revin acolo de fiecare dată. Cel mai mult îmi lipseşte priveliştea Codrilor Moldovei şi libertatea pe care ţi-o dăruiesc câmpurile noastre pustii, dar şi rudele mele rămase acolo”, ne-a mai spus Ion Dodon.

Citiţi articolul întreg în Jurnal de Chişinău