Doua bileţele scrise de mână de Einstein vor fi vândute la licitaţie în Israel

Doua bileţele scrise de mână de Einstein vor fi vândute la licitaţie în Israel
Sursa: www.agerpres.ro Foto: ap 23.10.2017 12:38
Două bileţele pe care Albert Einstein i le-a înmânat unui curier din Tokyo, dintre care unul despre secretul unei vieţi fericite, au reapărut după 95 de ani şi vor fi vândute la o licitaţie la Ierusalim, relatează AFP.

În 1922, fizicianul german, celebru pentru teoria sa asupra relativităţii, a făcut o vizită în Japonia pentru o serie de conferinţe. În acel an, Einstein fusese informat despre viitoarea sa nominalizare la premiul Nobel pentru fizică iar notorietatea sa începea să crească în comunitatea ştiinţifică.

Scena s-a petrecut la Imperial Hotel de Tokyo, afirmă azi vânzătorul preţioaselor bilete: un curier japonez a venit să-i predea o scrisoare fizicianului. Nu se ştie dacă mesagerul a refuzat să primească bacşiş, sau dacă Einstein nu avea mărunt la el, însă fizicianul nu a vrut să-l lase să plece cu mâna goală, aşa că i-a dat două note scrise în limba germană.

"Dacă ai noroc, poate că aceste note vor avea mai multă valoare, decât un simplu bacşiş", i-ar fi spus Einstein, potrivit vânzătorului notelor, un apropiat al fostului curier care locuieşte în prezent în oraşul german Hamburg.

Pe una din aceste note, scrisă pe o foaie de hârtie având antetul Hotelului Imperial, este trecut: "O viaţă liniştită şi modestă aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului care implică o agitaţie permanentă".

Pe a doua notă scrisă pe o coală albă este trecut celebrul slogan împrumutat de la Lenin: "Acolo unde există voinţă, există şi o cale". Necunoscute până acum cercetătorilor, aceste note au fost autentificate de casa de licitaţii Winner's.

Notele nu au valoare ştiinţifică dar pot ajuta la o mai bună cunoaştere a reflecţiilor personale ale lui Einstein, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul, a apreciat Roni Grosz, responsabil al celei mai mari colecţii de arhive a fizicianului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Cele două bileţele vor fi vândute marţi 24 octombrie de casa de licitaţii Winner's la Ierusalim, împreună cu alte obiecte personale ale lui Einstein, precum două scrisori scrise la sfârşitul vieţi sale.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI