Consiliul de conducere al Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, format din 54 de membri, reunit de urgenţă, ''a votat (această decizie) cu mult peste majoritatea necesară de două treimi'', a anunţat instituţia într-un comunicat.

''Nu numai că ne distanţăm de cineva care nu merită respectul colegilor săi, dar trimitem un mesaj pentru a spune că epoca ignoranţei deliberate şi a complicităţii ruşinoase faţă de comportamente de agresiune sexuală şi hărţuire la locul de muncă în industria noastră a luat sfârşit'', se spune în comunicat, citat de AFP. 

O avalanşă de acuzaţii de hărţuire sexuală împotriva lui Weinstein a determinat Academia să convoace reuniunea de urgenţă la sediul acesteia din Beverly Hills, California. Decizia de excludere urmează după suspendarea lui Weinstein, miercuri, din Academia Britanică de Film şi Televiziune şi Arte (BAFTA). 

Scandalul ce îl are în centru pe Weinstein, care a fost mult timp atotputernic la Hollywood, a izbucnit după apariţia la 5 octombrie a unor anchete în The New Yorker şi The New York Times ce au dezvăluit aceste acuzaţii în lanţ despre agresiuni care datează din anii 1980. 

Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Lea Seydoux, Judith Godreche, Ashley Judd, Rosanna Arquette, printre multe altele, au rupt tăcerea privind un comportament care a dura de zeci de ani şi părea cunoscut de aproape toată lumea la Hollywood, fără ca cineva să acţioneze pentru a face să înceteze acţiunile celui pe care Meryl Streep îl supranumea cândva "Dumnezeu". Acuzaţiile de viol, venite din partea a cinci actriţe, sunt cele mai grave. 

"Ceea ce este în discuţie aici este o problemă profund tulburătoare care nu are loc în societatea noastră", a spus Academia. "Consiliul de conducere (al Academiei) continuă să lucreze pentru a stabili standarde etice de comportament pe care toţi membrii Academiei vor trebui să le exemplifice". 

Un reprezentant al lui Weinstein nu făcut niciun comentariu imediat după decizia Academiei americane de film, scrie Reuters, care adaugă că nu a reuşit să confirme în mod independent niciuna dintre acuzaţii. Weinstein, în vârstă de 65 de ani, a negat că a avut relaţii sexuale fără consimţământ. Potrivit unor informaţii de presă, el ar fi plecat vineri din Los Angelesul într-un centru de reabilitare din Arizona. 

Scandalul a atins şi cercurile politice din Statele Unite. Fostul secretar de stat Hillary Clinton, a cărei campanie prezidenţială de anul trecut ar fi acceptat donaţii din partea lui Weinstein, a declarat marţi că a fost "şocată şi înspăimântată" de acuzaţii, aminteşte DPA. 

Fostul vicepreşedinte Joe Biden a declarat joi că Weinstein şi-a folosit puterea pentru a construi sau nărui carierele unui număr de actori în "moduri dezgustătoare şi imorale". "Agresiunile sexuale nu au legătură cu sexul, ci cu puterea", a spus Biden la o conferinţă organizată în cadrul unui program pe care l-a format împreună cu fostul preşedinte Barack Obama în 2014 pentru a preveni violenţa sexuală în campusurile universitare. 

Academia americană de film din care a fost exclus a fost un important contributor la succesul lui Weinstein în ultimele două decenii. El a câştigat un Oscar în 1999, pe care l-a împărţit cu alţi producători, pentru filmul "Shakespeare in Love". 

Dar filme produse şi distribuite de compania Miramax, pe care a înfiinţat-o împreună cu fratele său, Bob, şi cea care a urmat, Weinstein Company, au câştigat în total 81 de Oscaruri, potrivit revistei Forbes. Weinstein a fost concediat din propria casă de producţie, Weinstein Company, acum o săptămână. 

În afară de "Shakespeare in Love", unele dintre celelalte filme majore ale sale sunt ''The Crying Game'', ''Good Will Hunting'', ''Django Unchained'', ''The King's Speech'' şi ''Silver Linings Playbook''. 

Potrivit Variety şi The Hollywood Reporter, un singur membru a fost expulzat în 90 de ani de existenţă a venerabilei instituţii: Carmine Caridi, un actor care a făcut să circule copii confidenţiale ale unor filme găsite online.