O echipă de cercetători din Japonia a descoperit o modalitate în care să manipuleze neuronii din creierii şoarecilor, pentru a elimina elementele ce declanşează amintirile neplăcute. Aceste metode ar putea fi folosite pentru a trata sindromul de stres posttraumatic.

Oamenii de ştiinţă de la University of Toyama au încercat să descopere dacă două amintiri distincte pot fi legate, apoi decuplate. Pentru asta, au indus şoarecilor amintiri care să le dea o stare de frică. Iniţial, aceştia au fost antrenaţi să asocieze durerea cu gustul, iar apoi să asocieze un ton audio cu un şoc electric.

Aceste două amintiri au fost legate, prin asocierea gustului cu tonul audio, cauzându-i să se blocheze de teama şocului electric. Cercetătorii au folosit o tehnică numită optogenetică, ce se bazează pe lumină pentru a bloca neuronii activaţi în timpul amintirilor, astfel că cele două amintiri neplăcute nu mai erau conectate una de cealaltă.

Cercetătorii au reuşit să dezactiveze amintirea neplăcută, fără să o şteargă complet, deoarece se crede că asta le-ar putea dăuna pacienţilor ce suferă de sindromul de stres posttraumatic. În principiu, metoda ar putea fi folosită pentru decuplarea oricărei amintiri uzuale ce este legată de una dureroasă, fără să fie afectată memoria individuală.

Cercetătorii cred, în mare parte, că amintirile emoţionale sunt legate de amigdala creierului, doar că mecanismele ce controlează memoria sunt încă învăluite în mister. Sumantra Chattarji, un expert în memorie de la National Centre for Biological Sciences, apreciază eforturile japonezilor, spunând că este „remarcabil că poţi delimita aceste amintiri şi le poţi manipula într-o manieră predictibilă”.