Global Citizen Festival, transmis live din Central Park din New York, ajuns la cea de-a cincea ediţie, a inclus interpretări muzicale şi scurte discursuri ale vedetelor muzicii internaţionale care au cerut solidaritate cu situaţia refugiaţilor pe fondul vastului exod din Siria, ţară devastată de război.

Trupa de muzică electronică Major Lazer a deschis cele peste şase ore de festival care au inclus artişti pop renumiţi precum Demi Lovato, Ellie Goulding şi Rihanna — care a spus că şi ea la rândul său a migrat din Barbados în SUA.

Metallica a interpretat cinci din cele mai cunoscute melodii clasice ale grupului, însă la un nivel sonor fără precedent pentru a atrage atenţia diplomaţiei internaţionale. Yusuf, rockerul cunoscut drept Cat Stevens înainte de convertirea sa la Islam, a apelat la mulţimea prezentă la concert cerând ca nimeni să nu fie stigmatizat pe baza identităţii. ''Planeta este destul de mare pentru toţi'', a spus acesta.

Rapperul Kendrick Lamar a oferit o reprezentaţie energică a melodiei ''Alright'', imnul său neoficial pentru mişcarea Black Lives Matter.

Alex, un băieţel de şase ani, a urcat pe scena festivalului şi a cerut public preşedintelui american Barack Obama să îl aducă în SUA pe copilul sirian Omran, de cinci ani, care a scăpat din bombardamentele din Alep şi a cărui fotografie a fost publicată de presa internaţională.

Prezentatorii show-ului au făcut de asemenea mai multe referiri la cancelarul german Angela Merkel care se confruntă cu dificultăţi politice interne în urma deciziei guvernului federal german de a primi peste 1 milion de refugiaţi în 2015.

Organizaţia Global Citizen Festival, ce revendică peste 6 milioane de acţiuni pe mapamond de la crearea sa în 2012, a fost inspirată de un concert organizat în 1971 în Bangladesh de fostul component al trupei Beatles George Harrison. Următorul concert Global Citizen Festival va avea loc la 19 noiembrie la Bombay (India), unde vor participa printre alţii Jay Z, Coldplay şi starul de la Bollywood Aamir Khan.