Dacă nu-l consumi în cantităţi suficiente (4,700 mg/zi), rişti să suferi de oboseală, crampe musculare, ameţeli, palpitaţii şi chiar aritmii. Nivelul potasiului afectează, de asemenea, capacitatea organismului de a reglementa tensiunea arterială şi rişti să suferi de tensiune arterială crescuta în cazul în care organismul tău este deficitar.

Bananele sunt adevărate surse naturale de energie, cu un conţinut ridicat de potasiu, care creşte rezistenţa organismului.  Cu toate acestea o banană are în jur de 422 de miligrame de potasiu, cam 11% din cantitatea zilnică de care are nevoie un adult. Încearcă pe cât de mult posibil să nu găteşti alimentele bogate în potasiu, ci să le consumi proaspete. Atunci când le găteşti se pierde din cantitatea de potasiu.

Din fericire, te poţi baza pe mai multe alimente la care poţi apela pentru buna funcţionare a organismului. 

1. Cartofi - Mănâncă un cartof mediu copt şi vei beneficia de 941 mg de potasiu. Cartoful conţine şi betacaroten, un antioxidant foarte puternic.

2. Dovleac - O cană de dovleac conţine 582 mg de potasiu, 12% din necesarul zilnic. Pe lângă potasiu, dovleacul mai conţine în seminţe şi fier, fosfor, magneziu şi zinc.

3. Edamame - Păstăile de soia sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale. Dar asta nu este singura lor calitate, o cană de edamame conţine 676 mg de potasiu, 14% din necesarul zilnic.


4. Fasole albă - Fasolea albă este probabil cea mai bună sursă de potasiu. O singură cană conţine 1189 mg, un sfert din necesarul zilnic. Mai mult, beneficiezi şi de 20 de grame de proteine şi 13 de fibre.

5. Fasole neagră - Probabil cumperi deja fasole la cutie pentru fibrele şi proteinele pe care le oferă, dar ştiai că sunt şi o sursă foarte bună de potasiu? O cană de fasole neagră are 739 mg de potasiu, 16% din doza zilnică necesară.

6. Iaurt - Dacă vrei o gustare sănătoasă, un iaurt este cea mai bună alegere. Pe lângă beneficiile cu care ne-a cucerit deja, iaurtul conţine şi foarte mult potasiu (579mg la 250g).

7. Pepene - Doar două felii de pepene roşu îţi oferă 641 mg de potasiu, 14% din necesarul zilnic. Acesta este şi o sură bună de licopen, un pigment asociat cu reducerea riscului de cancer.

8. Sfeclă roşie - O cană de sfeclă are 961 de miligrame de potasiu, mai mult decât dublu faţă de o banană.

9. Somon - Somonul la conservă este visul oricărui bucătar leneş pentru că îţi oferă acizi graşi omega 3, esenţiali pentru o inimă sănătoasă, cu o simplă deschidere de conservă. La fiecare 140 de grame beneficiezi de 487 mg de potasiu, 10% din doza zilnică.


10. Sos de roşii - O cană de sos de roşii are până la 800 mg de potasiu. Asigură-te doar că nu conţine prea multă sare sau zahăr. Este important să cauţi un ambalaj fără BPA.

11. Spanac congelat - Fie ca îl pui în burgeri vegetali sau în smoothie-uri, spanacul este un aliment care nu trebuie să-ţi lipsească din dietă. Spanacul are un total de 839mg de potasiu la 225g. Bonus: este foarte ieftin!

12. Cartofii dulci - Un cartof dulce la cuptor conţine 542 mg, 12 % din doza zilnică recomandată de potasiu. Aceştia sunt şi o sursă excelentă de vitamina A.