Cu cele 1.109 carate, „Lesedi La Rona”, de mărimea unui mingi de tenis, este cel mai mare diamant descoperit în ultimii peste 100 de ani şi primul de aceste dimensiuni propus vreodată spre vânzare la licitaţie.

În ultimele luni totuşi vânzările de pietre preţioase au înregistrat un mare succes. În 9 mai, un diamant brut de 813 carate a fost vândut de compania minieră Lucara Diamond cu preţul record de 63 de milioane de dolari. O săptămână mai târziu, Sotheby's a vândut cu 31,56 de milioane de dolari cel mai mare diamant roz aprins şlefuit în formă de pară propus la licitaţie. După o zi, diamantul albastru Oppenheimer a fost vândut cu preţul de 57,54 de dolari de casa Christie's din Geneva, după 20 de minute de licitaţie intensă.

„Cererea de pietre de această mărime este fără îndoială saturată. Instabilitatea pieţelor, provocată de Brexit, a contat şi ea poate”, a spus Tobias Kormind, director al retailerului online 77Diamonds.com.

„Lesedi La Rona” a fost descoperit acum nouă luni în Botswana. Prin mărimea sa, el intră în Top 5, alături de „Cullinan”, „Excelsior”, „Star of Sierra Leone” şi „Incomparable”.

Recordul istoric al celui mai mare diamant din lume continuă să fie deţinut de legendarul „Cullinan”, de 3.016,75 de carate, descoperit în 1905 în Africa de Sud. El a fost transformat în nouă diamante pentru Bijuteriile Coroanei britanice. Cele mai mari, de 530 şi respectiv 317 carate, împodobesc sceptrul şi coroana regală, ambele expuse la Turnul Londrei.

În aceeaşi zi cu „Lesedi La Rona” a fost descoperit în Botswana un alt diamant, de 830 de carate, al treilea cel mai mare din lume.