Statuetele şi monedele zăceau în epava unui vas comercial care s-a scufundat, în urmă cu 1.600 de ani, în apropiere de ţărmul Israelului de astăzi.

Multe dintre obiectele descoperite sunt foarte bine conservate, aşa cum este cazul unei lămpi, pe care se poate vedea chipul zeului Soare, sau a unei fugurine a zeiţei Luna.

Monedele poartă efigia împăratului Constantin cel Mare, care a condus Imperiul Roman în secolul al IV-lea şi a rivalului său, Licinius, care a guvernat pentru o perioadă partea estică a Imperiului Roman.

Anul trecut, tot în largul portului Cezareea au fost găsite monede cu inscripţii arabe, vechi de o mie de ani. Arheologii israelieni explică succesiunea descoperirilor din zonă prin lipsa de nisip în adâncurile marine ale portului şi prin creşterea numărului de scafandri amatori care plonjează în aceste locuri. Cezareea a fost construită de regele Irod al Iudeei în secolul I înaintea erei noastre. Vestigiile importante ale epocilor romană şi medievală constituie una dintre marile atracţii turistice din Israel.