Jon Snow, fiul bastard al lui Ned Stark, a fost asasinat de oamenii aflaţi sub conducerea sa care se simţeau trădaţi de strategia lui Snow de a încheia o alianţă cu sălbaticii de după zid, duşmanii tradiţionali ai Rondului de Noapte, pentru a înfrunta un pericol mai mare, ce ameninţă să cuprindă toate cele şapte regate ale Westerosului: Iarna care aduce noaptea fără de sfârşit şi odată cu ea Umblătorii albi şi armata lor de zombii îngheţaţi, sub conducerea temutului Rege al Nopţii.

Într-un moment care aduce aminte de asasinarea lui Iulius Cezar, Jon Snow este chemat afară din camera sa şi este aşteptat de mai mulţi dintre oamenii pe care-i avea sub comandă la Zid. Aceştia îl acuză de trădare şi îşi împlântă pumnalele, pe rând, în pieptul său, rostind ca pe o litanie cuvintele: „Pentru Rondul de Noapte”. Ultimul episod al sezonului cinci din „Game of Thrones” se încheie cu Jon Snow mort, într-o baltă de sânge. Dar este el cu adevărat mort într-un serial în care deja mai multe personaje au murit şi au fost aduse înapoi la viaţă prin puterea magică a necromanţilor sau prin puterea zeului focului şi luminii, sau moartea lui este pretextul pentru a-l dezlega de jurămintele făcute când a devenit membru al Rondului de Noapte, deschizându-i drumul pentru împlinirea unui destin măreţ?

Toţi cei care au legătură cu serialul produs de HBO au susţinut, fără echivoc, că Jon Snow a murit. Într-o declaraţie făcută pentru Entertainment Weekly, Kit Harington, interpretul popularului personaj a mărturisit: „Sincer vă spun că nu mi s-a spus încotro se va îndrepta serialul şi ce lucruri urmează să se întâmple în el. M-au rugat să stau jos şi apoi mi-au spus că aşa stau lucrurile (că personajul său este mort). Dacă se va schimba ceva în viitor, nu am de unde să ştiu. Totul este în mintea lui David, a lui Dan (creatorii serialului) şi a lui George (autorul cărţilor). Mi s-a spus că sunt mort şi sunt mort. Nu voi reveni sezonul viitor”.

De asemenea, regizorul seriei, David Nutter, a precizat pentru publicaţia The Hollywood Reporter că „Jon Snow este mort”.

Cu toate acestea, fanii seriei au adunat numeroase dovezi conform cărora Jon Snow nu are cum să dispară din serial.

Actorul care interpretează rolul lui Jon Snow, Kit Harington, a fost văzut pe platourile de filmare ale sezonului 6 din „Game of Thrones”, în Irlanda, locul unde sunt filmate scenele de la Zid, costumat pentru rol. Desigur este posibil şi ca apariţia sa să fie legată de filmarea unor scene în care alte personaje îşi amintesc de Jon Snow. În plus, fanii care au devorat teaserele noii serii susţin că au identificat, într-un cadru, sabia lui Jon Snow, Longclaw (Gheară-lungă) bătută din oţel Valyrian, cu mânerul său distinctiv, un cap de lup sculptat în fildeş. Sabia apare într-adevăr într-un cadru dintr-un teaser în care prim-planul este deţinut de preoteasa roşie Melisandre, însă o sabie din oţel Valyrian, mai puternică decât oricare alte săbii din oţel obişnuit şi care are puterea de a ucide zombii de gheaţă, ar fi fost firesc să fie luată de altcineva după moartea lui Jon Snow. Astfel, faptul că sabia poată fi văzută în teaser, nu înseamnă neapărat că se află în posesia lui Jon Snow.

În plus, universul din Game of Thrones, deşi nu excelează în magie, nu exclude astfel de practici, unele dintre personaje, deopotrivă pozitive şi negative fiind „reînviate” pentru diferite scopuri. Aşa s-a întâmplat cu Beric Dondarrion, Lord de Blackhaven şi liderul grupului de proscrişi Frăţia fără flamuri (Brotherhood Without Banners) dar şi cu Gregor Clegane „Muntele”. Puterea de a reînvia morţii provine din practicile necromanţilor în cazul Muntelui sau, din credinţa preoţilor roşii în zeul lor, R'hllor, Lordul Luminii, aşa cum este cazul lui Thoros din Myr, cel care-l readuce la viaţă pe Beric Dondarrion.

Întâmplător sau nu, Lady Melisandre, preoteasa roşie care dispune de astfel de puteri se întoarce la Zid imediat după ce regele Stannis moare, fiind dezamăgită de faptul că acesta nu a fost Azor Ahai întrupat, eroul profeţiilor care urma să oprească ameninţarea de dincolo de zid şi să unească Westerosul. Melisandre poate să înţeleagă acum că Jon Snow este cel menit să fie Azor Ahai şi mulţi dintre fani susţin că-l va readuce pe acesta la viaţă. Preoteasa mărturiseşte la un moment dat că ori de câte ori se ruga la R'hllor pentru a afla identitatea lui Azor Ahai, nu vedea decât „zăpadă” (Snow — numele bastarzilor din nord). Acum când a devenit clar că regele Stannis nu este Azor Ahai, este posibil ca Jon Snow să se transforme, cu ajutorul lui Melisandre, în eroul aşteptat să salveze Westerosul de Noapte.

De asemenea, Lady Melisandre ar putea fi cheia nu doar pentru reînvierea lui Jon Snow dar şi pentru ca acesta să-şi descopere adevăraţii părinţi. Jon Snow nu ştie despre el decât că este fiul bastard al lui Ned Stark cu o femeie de rând a cărei identitate nu este niciodată dezvăluită de fostul Lord de Winterfell. Din punct de vedere narativ această poveste nu are foarte multă substanţă. Personajul Ned Stark este dominat de onoare, îşi iubeşte soţia care i-a oferit cinci copii şi nu ar fi avut niciun motiv să o înşele. Una dintre cele mai răspândite teorii cu privire la originea lui Jon Snow susţine că acesta ar fi copilul prinţului Rhaegar Targaryen şi al Lyannei Stark, sora lui Ned Stark, ceea ce l-ar transforma pe Jon Snow într-un pretendent legitim al Tronului de Fier. Jon Snow a fost trimis de Ned Stark la Zid, să se alăture Rondului de Noapte, pentru a fi protejat de cei care doreau să ucidă toţi descendenţii regelui nebun Aerys Targaryen al II-lea, tatăl prinţului Rhaegar Targaryen şi al lui Viserys şi Daenerys Targaryen.

Când s-a alăturat Rondului de Noapte Jon Snow a jurat ca până la moarte să nu se implice în chestiunile politice ale regatului, să nu-şi ia soţie şi să nu revendice titluri şi posesiuni. Moartea sa de la sfârşitul sezonului cinci a rezolvat acest „impediment” eliberându-l de jurământul făcut, iar un eventual Jon Snow reînviat, care îşi află descendenţa din casele Stark şi Targaryen va putea elibera Nordul de Lordul Bolton şi va putea chiar să pretindă Tronul de Fier alături de Daenerys Targaryen (Jon Snow ar fi nepotul după frate al Mamei Dragonilor).

Eventuala „înviere” a lui Jon Snow ar putea contribui la elucidarea misterului privind părinţii acestuia şi ar împlini profeţia eroului Azor Ahai. George R.R. Martin a acordat prea multă atenţie strecurării de aluzii şi detalii cu privire la profeţie şi la originea lui Jon Snow pentru ca acestea să fie pur şi simplu ignorate şi uitate după moartea acestuia.

La începutul fiecărui roman din serie George R.R. Martin oferă indicii importante despre derularea acţiunii încă din prefaţă, folosind personaje speciale pentru acest lucru. În prefaţa ultimei cărţi publicate, „Dansul dragonilor”, facem cunoştinţă cu un sălbatic de dincolo de Zid, Varamyr Sixskins, care dispune de puterile de „warging” — ce poate intra în trupul unor animale, la fel ca şi Jon Snow şi fratele său, Bran — şi intră într-unul dintre lupii săi, chiar înainte să moară. La sfârşitul cărţii „Dansul dragonilor”, când este ucis de camarazii săi din Rondul de Noapte, ultimul gând al lui Jon Snow se îndreaptă spre lupul său, Ghost, oferind încă un indiciu că sufletul său este în siguranţă în aşteptarea reanimării trupului.

În plus, Jon Snow este, fără îndoială, favoritul fanilor, iar Nordul are nevoie cu disperare de un erou după ce Winterfell, casa lorzilor Stark a fost uzurpată de Boltoni iar armata Regelui Nopţii este aproape de Zid, ameninţând să invadeze Westerosul.

Poziţia oficială a producătorilor, scenariştilor şi actorilor din serie este însă că Jon Snow a murit. Unii dintre ei nu au fost complet lipsiţi de echivoc când au afirmat acest lucru. Natalie Dormer, interpreta reginei Margaery Tyrell, a declarat recent pentru The Telegraph că „Jon Snow este mort... acum”, iar Nikolaj Coster-Waldau, interpretul lui Jamie Lannister, a insistat că „Jon Snow este mort, mort, mort”, dar a adăugat apoi explicit că „La sfârşitul sezonului 5 (Jon Snow) era mort”.

În concluzie, este o certitudine că personajul Jon Snow a murit la sfârşitul sezonului 5 al seriei, însă există importante indicii că ar putea fi readus la viaţă ca Jon Stark sau Jon Targaryen, întruparea lui Azor Ahai, eroul din profeţii care va unifica şi va salva Westerosul de ameninţarea de dincolo de Zid.