Schimbarea, descrisă drept „cea mai importantă de la introducerea sistemului de 12 puncte în urmă cu peste 40 de ani”, va intra în vigoare începând cu ediţia din 2016, a cărei finală va avea loc în data de 14 mai la Stockholm, a indicat Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UERT) într-o declaraţie.

Până acum, litania de puncte atribuite de fiecare ţară făceau câştigătorul, în general, cunoscut înainte ca toate rezultatele să fie oferite.
Anunţarea rezultatelor va fi de acum împărţită în două faze.

Iniţial, televiziunile din cele 43 de ţări participante vor anunţa punctele (de la 1 la 12), oferite de către juriul profesionist.

Într-o a doua fază, Eurovision va adăuga punctele obţinute de fiecare ţară prin votul telespectatorilor, începând anunţarea rezultatelor de la ţara care a primit cele mai puţine puncte de la public la cea care a obţinut cele mai multe.

Telespectatorii din fiecare ţară au responsabilitatea de a atribui de la 1 la 12 puncte, ceea ce conferă mai multă greutate votului ţărilor mici şi poate conduce la surprize. Votul telespectatorilor nu va fi anunţat la televizor, dar va fi disponibil pe internet la sfârşitul concursului.

„Există mai multe motive ca oricând să votaţi la Eurovision. Noul format garantează că piesa populară va primi 12 puncte, indiferent de votul juriului”, a explicat directorul concursului, Jon Ola Sand.

Metoda, discutată încă din 2012 de membrii UERT, este inspirată de cea folosită în concursul naţional de selecţie a piesei care reprezintă Suedia la Eurovision.