Acest lucru vă poate face să vă temeţi. După aceşti ani de „minciună", cum va reacţiona? Poate fi traumatizat/ă? Vă asigurăm: răspunsul este „nu", scrie Huffington Post.

Psihologul francez Emmanuelle Piquet, a explicat: „Simplul fapt de a fi pusă întrebarea este simptomatic pentru părinţii care au o dorinţă de a-şi scuti copiii de deziluzii şi emoţii, altele decât plăcerea. Ei cred că un copil ar trebui să fie întotdeauna fericit. Or, deziluziile le permit să crească", spune ea.

Nu trebuie să uităm că mai mult decât o minciună, Moş Crăciun este o poveste frumoasă, care se spune. „Unii părinţi sunt îngroziţi de ideea că copilul realizează faptul că este puţin exagerat. Pentru mine, Moş Crăciun nu este diferit de Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici", spune Emmanuelle Piquet.

Mai degrabă decât a vedea legenda lui Moş Crăciun ca pe o vină în plus adăugată pe umerii „părinţilor responsabili" şi ...mincinoşi, ar fi bine să fie privită aşa cum este: o legendă frumoasă căreia decidem să-i dăm viaţă pentru micuţii noştri, spune şi psihologul Isabelle Pailleau într-un articol publicat în Huffington Post.

De multe ori, de fapt, părinţii mai mult decât copiii sunt cei care trăiesc prost acest episod. Prin copiii lor, ei au experienţa momentelor pe care ei înşişi le-au trăit în timpul copilăriei. Şi atunci când trebuie să spună adevărul este o deziluzie şi pentru ei.

Părinţii sunt cei care au o relaţie specială cu acest personaj despre care poate au amintiri plăcute sau care le-a lipsit când au fost mici, explică şi Michaël Larrar, psihiatru, într-un articol pentru leplus.nouvelobs.com.

În cazul în care copilul poate fi traumatizat, acest lucru se întâmplă mai probabil din alte motive. „Este vorba mai ales de copiii care au crescut mult timp cu Moş Crăciun şi care au fost ridiculizaţi la şcoală", exemplifică Emmanuelle Piquet. „Este o secvenţă ce poate scoate la lumină alte probleme, cum ar fi divorţul părinţilor sau decese", subliniază, la rândul său, Michael Larrar.

Odată ce este învinsă teama, cel mai greu pentru părinţi rămâne totuşi să găsească modalitatea şi momentul de a spune adevărul. În ceea ce priveşte vârsta, opinia specialiştilor este aproape unanimă: după vârsta de 8 ani un copil nu ar trebui să mai creadă în Moş Crăciun. Vârsta medie este mai degrabă de 6-7 ani, ceea ce corespunde cu anul intrării la clasa pregătitoare sau în clasa întâi, dar şi cu ceea ce se numeşte „vârsta raţiunii".

În ceea ce priveşte metoda... părinţii pot fi creativi! Pe Facebook, o mamă a explicat recent că ea le-a spus copiilor că vor deveni la rândul lor, de câteva ori, Moş Crăciun, că în curând ei vor fi cei care oferă cadouri altora.

În opinia lui Emmanuelle Piquet, o modalitate bună de a face acest lucru este de a spune copiilor, când au vârsta necesară pentru a înţelege, că „unii oameni cred că un bărbat îmbrăcat în roşu, cu o căciulă cu moţ alb, distribuie cadouri şi că aceasta este o poveste care se spune de Crăciun". Astfel, un copil este liber să creadă sau nu în Moş Crăciun. În toate cazurile, magia este păstrată.