Multitasking-ul reprezintă capacitatea creierului de a îndeplini mai multe sarcini în acelaşi timp — cercetătorii susţin că termenul corect ar fi „task-switching” (comutare între sarcini). Practic, organul gândirii îndeplineşte o activitate, se opreşte şi comută la următoarea, totul într-o perioadă foarte scurtă de timp.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Academia de Studii Economice din Moscova, Rusia, a încercat să descopere care este diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte comutarea atenţiei şi a concluzionat că femeile au performanţe mai bune la acest capitol, cel puţin în cazul unora dintre paradigmele „multitasking”. Acesta i-au întrecut pe bărbaţi în cadrul testelor privind capacitatea de comutare a atenţiei, atât la examinările computerizate cât şi la cele pe hârtie.

Cercetătorii au prelevat date de la 140 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, dintre care 69 erau bărbaţi. Ei au dorit să afle câtă energie iroseşte creierul bărbaţilor în timp ce îndeplineşte aceste teste, dar şi care părţi ale creierului sunt activate în acest timp.

În cadrul studiului condus de Svetlana Kuptsova şi de Maria Ivanova, de la Laboratorul de Neurolingvistică din cadrul Academiei, participanţii au fost rugaţi să îndeplinească testele ce presupuneau comutarea atenţiei într-un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică, timp în care au fost colectate datele cu privire la nivelul dependent de oxigenare a sângelui (BOLD). În plus, au fost realizate teste neuropsihologice.

Indiferent de sex, multitasking-ul activează de obicei cortexul prefrontal dorsolateral, lobii parietali inferiori şi girusul occipital.

În comparaţie cu femeile, bărbaţii tineri, cu vârste între 20 şi 30 de ani, au manifestat un nivel mai mare de activitate la nivel bilateral în zonele prefrontale şi o activitate crescută în lobul parietal drept şi în insulă. În plus, în cazul lor s-a observat o activare bilaterală a ariei motorie suplimentară, lucru ce nu a fost depistat la femei.

Aceste diferenţe devin neglijabile odată cu înaintarea în vârstă, au precizat oamenii de ştiinţă care nu au observat deosebiri la acest capitol între femeile şi bărbaţii cu vârste între 51 şi 65 de ani.

„Descoperirile noastre sugerează faptul că femeilor le poate fi mai uşor decât bărbaţilor să-şi comute atenţia, iar creierele lor nu trebuie să mobilizeze resurse suplimentare pentru acest lucru, în comparaţie cu creierele bărbaţilor”, arată Svetlana Kuptsova.

Deşi diferenţele în ceea ce priveşte timpii de reacţie sunt relevanţi la nivel ştiinţific, în viaţa de zi cu acestea sunt aproape invizibile, explică cercetătoarea, cu excepţia „circumstanţelor foarte stresante sau a situaţiilor critice, ce necesită comutarea frecventă a atenţiei”.

Motivele care stau în spatele acestor deosebiri rămân necunoscute, însă factorii evoluţionari şi sociali ar putea juca un rol important.