Deşi oraşul Helsinki poate fi văzut într-o zi senină din vârful celui mai înalt turn din Tallinn, singurul mod de a traversa Golful Finic de la un oraş la altul este o cursă cu feribotul de două ore. Altfel, pe pământ, singura cale de a ajunge dintr-un oraş în altul e un drum de 800 de kilometri care trece prin Rusia.

Miniştrii din Estonia şi Finlanda au semnat, marţi, un memorandum prin care să angajează să îmbunătăţească legăturile dintre cele două state, inclusiv prin analizarea planului de a construi un tunel feroviar submarin care să potenteze zonă economică formată de Helsinki şi Tallinn unde sunt concentraţi mai mult de 1 milion de locuitori.

Deşi planul nu este unul nou, proiectul a fost readus în discuţie odată cu finalizarea unui studiu preliminar care susţine că o legătură fixă între cele două oraşe ar putea fi construită între 9 şi 13 miliarde de euro, ar impulsiona tranzitul şi comerţul între cele două state şi ar ajunge la circa 25 de milioane de călătorii până în anul 2040.

Cu toate acestea, planurile pentru un tunel feroviar submarin între Helsinki şi Tallinn depind de posibilitatea unei finanţări europene de la Bruxelles.