Iată câteva astfel de alimente:

1. Peşte

Vitamina D este produsă de organism atunci când acesta este expus la lumina soarelui. Deficitul acesteia din lunile de iarnă este considerată a fi una din cauzele tulburării afective sezoniere. Cercetătorii au confirmat că în peşte există niveluri ridicate de vitamina D, ce ar putea ajuta la ameliorarea acestor condiţii prin creşterea cantităţii de serotonină (unul dintre neurotransmiţătorii responsabilii pentru buna-dispoziţie).

2. Ciuperci

Nutriţioniştii spun că ciupercile, aceste adevărate mici minuni care răsar din pământ, pot înlocui carnea cu succes, mai ales că au gustul şi toate celelalte calităţi ale cărnii, fără colesterol, însă.


Ciupercile sunt bogate în proteine, minerale ca fierul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul, magneziul, fosforul şi calciul, acid folic şi conţin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind şi singura sursă vegetariană de vitamină D.

3. Dovlecei

Sunt legume bogate în hidraţi de carbon, magneziu, potasiu, amidon, fosfor, calciu. Conţine multe vitamine, în special vitaminele A, B, C, E.
Toate varietăţile de dovleac sunt sărace în calorii şi glucide. De aceea, eficienţa lui terapeutică se bucură de popularitate. Este ideal în regimul specific diabeticilor şi supraponderalilor. Sucul de dovlecei este recomandat persoanele care au lipsă de calciu.

4. Citrice

Iarna este sezonul citricelor proaspete. Portocalele sunt încărcate cu vitamina C. O singură portocală oferă organismului mai mult decât 100% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, dar şi alţi nutrienţi. În plus, portocalele conţin acid folic şi vitamina B, fibre şi potasiu care vă ajută să vă păstraţi sănătatea inimii. Consumul echilibrat de citrice vă va ţine departe de răcelile din timpul iernii.

5. Leguminoase
Din familia leguminoase fac parte multe dintre plantele cu păstăi, cum ar fi fasolea, lintea, mazărea. Acestea ar trebui să se numere printre ingredientele reţetelor consistente preparate pe timp de iarnă, întrucât sunt bogate în substanţe nutritive importante. Gustul acestora este foarte plăcut, iar după consumul acestora se instalează rapid o senzaţie de saţietate persistentă.