În 1999, Institutul American de Film realiza un top al celor mai mari actriţe ale epocii clasice de la Hollywood. În top 5 au intrat Katharine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman şi Greta Garbo. Despre ele, dar şi despre alte vedete ale Hollywood-ului de altădată, în cele ce urmează...

Katharine Hepburn (1907-2003) a fost o prezenţă constantă la Hollywood mai bine de şase decenii şi a fost numită de Institutul American de Film cea mai mare actriţă a epocii clasice hollywoodiene. A jucat în peste 50 de filme şi a câştigat de patru ori Oscarul pentru cea mai bună actriţă (primind trei dintre trofee după vârsta de 60 de ani). A fost cunoscută pentru personalitatea sa puternică şi pentru dârzenia cu care a refuzat să se conformeze aşteptărilor publicului şi societăţii.

Bette Davis (1908-1989) şi-a ales de-a lungul carierei roluri aparte, interpretând adeseori personaje de-a dreptul antipatice. A fost maniera ei de a-şi pune talentul în valoare, iar asta i-a adus succesul: a fost prima actriţă cu zece nominalizări la Oscar şi prima care a primit un premiu Oscar pentru întreaga carieră. A interpretat peste 100 de roluri, jucând în filme de aproape toate genurile, dar cele mai de succes pelicule ale sale au fost dramele romantice. 

Audrey Hepburn (1929-1993), considerată una dintre cele mai frumoase femei din istorie, a schimbat standardele de frumuseţe de la Hollywood. Slabă precum o balerină, cu părul tuns scurt, băieţeşte, având un stil aparte, Audrey Hepburn a revoluţionat şi moda. Actriţa a devenit faimoasă în anii '50, când a câştigat Oscarul – dar şi Globul de Aur şi premiul Bafta – pentru Roman Holiday, apoi a jucat pelicule care i-au consolidat cariera : Sabrina (1954), Breakfast at Tiffany's (1961) şi My Fair Lady (1964). După ce s-a retras din actorie, Audrey Hepburn s-a dedicat muncii în folosul UNICEF.

Ingrid Bergman (1915-1982) este cunoscută mai ales pentru rolul din legendarul film Casablanca (1942), dar actriţa de origine suedeză a jucat în nenumărate alte filme şi a câştigat trei premii Oscar (pentru Gaslight, 1945, Anastasia, în 1957, şi Murder on the Orient Express, în 1975. În anii '50, imaginea ei publică a suferit o lovitură grea după ce-a ieşit la iveală aventura cu Roberto Rosellini, iar Bergman s-a mutat pentru câţiva ani în Europa. A revenit la Hollywood cu la fel de mult succes în 1956.


Greta Garbo (1905-1990) şi-a început cariera în filmul mut şi, spre deosebire de alţi actori ai epocii, a avut succes şi în cinema-ul modern. A fost nominalizată la Oscar în anii '30 de mai multe ori, dar a decis să se retragă din actorie în 1940, la vârsta de 35 de ani, şi a refuzat apoi să se mai întoarcă pe marele ecran. De-a lungul carierei, a jucat în 28 de filme. 

Ava Gardner (1922-1990) a devenit faimoasă în 1946 pentru rolul din The Killers (1946), iar în următoarele două decenii a fost una dintre cele mai căutate actriţe de la Hollywood – asta şi datorită frumuseţii sale, considerate a fi de-a dreptul ieşită din comun. Ava Gardner a captat atenţia fanilor şi datorită vieţii sale aventuroase – a fost căsătorită de trei ori (inclusiv cu Frank Sinatra) şi a avut numeroase aventuri cu bărbaţi faimoşi.

Marlene Dietrich (1901-1992) şi-a început cariera la Berlin şi a ajuns vedetă internaţională în 1930 cu rolul din The Blue Angel. Look-ul său androgin i-a atras deopotrivă atât pe regizori, cât şi pe creatorii de modă, Dietrich devenind şi un fashion icon redutabil. A primit cetăţenia americană în 1939 şi a fost foarte activă în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, susţinând nenumărate spectacole pentru soldaţi.

Elizabeth Taylor (1932-2011) a fost una dintre marile legende ale Hollywood-ului vechi. A jucat în primul ei film la vârsta de 9 ani, când a devenit faimoasă, şi a crescut practic în studiourile de film de la Hollywood. A fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriţă de cinci ori (câştigându-l de două ori) şi a fost prima actriţă care a primit un milion de dolari pentru un film (Cleopatra, 1963). A devenit faimoasă pentru relaţiile sale amoroase, dar şi pentru stilul de viaţă extravagant şi pasiunea ieşită din comun pentru bijuterii.

Vivien Leigh (1913-1967) a dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje din literatură, interpretând rolul lui Scarlett O'Hara în Gone with the Wind (1939). Frumoasa Leigh ar fi putut avea o carieră îndelungată la Hollywood, dar a murit la vârsta de 53 de ani după o viaţă afectată de o boală mintală (tulburare bipolară) şi alcoolism.

Marilyn Monroe (1926-1962) a fost una dintre cele mai cunoscute actriţe ale anilor '50 datorită look-ului său – a devenit imaginea clasică a „blondei voluptuoase”. A jucat în 29 de filme pe parcursul a 16 ani, dar cariera s-a încheiat brusc odată cu moartea ei. Faptul că a murit subit şi în circumtanţe considerate ciudate a amplificat şi mai mult faima lui Marilyn Monroe, rămasă până în zilele noastre un simbol al anilor '50.

Grace Kelly (1929-1982) a fost una dintre cele mai cunoscute vedete ale Epocii de Aur hollywoodiene, dar cariera sa a fost una de scurtă durată. A devenit faimoasă în 1953 pentru rolul din Mogambo, apoi a jucat în The Country Girl (1954) şi mai multe filme regizate de Alfred Hitchcock. S-a retras însă din profesie la vârsta de 26 de ani, atunci când s-a căsătorit cu nimeni altul decât Prinţul Rainier de Monaco.

Lauren Bacall (1924-2014) şi-a început cariera ca fotomodel, apoi şi-a făcut debutul în To have and have not (1944) alături de faimosul Humphrey Bogart, alături de care a jucat în numeroase alte filme şi care îi devine şi soţ (în pofida unei diferenţe de vârstă de 25 de ani).