Cum justiţia moldovenească pune pe spatele contribuabililor o datorie de 100 de milioane

Cum justiţia moldovenească pune pe spatele contribuabililor o datorie de 100 de milioane
Sursa: eco.md Foto: jurnal.md 26.02.2016 09:28
Justiţia moldovenească transferă pe spatele contribuabililor o datorie de aproape 100 de milioane de lei faţă de Banca Socială, informează Economist.

Două decizii judecătoreşti au absolvit compania Azolux din Chişinău de a rambursa credite în valoare de peste 95 milioane de lei, contractate în 2010-2012 de la Banca Socială, bani care în ultimă instanţă vor trebui restituiţi Băncii Naţionale din Bugetul de Stat. 

Ancheta efectuată de către concernul Kroll pentru a da de urmele banilor scoşi din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank la finele lunii noiembrie 2014 este încă în derulare, nefiind deocamdată făcute publice rezultatele că acestea ar fi reuşit să recupereze ceva din cei 13,7 miliarde de lei scoşi atunci din băncile respective şi, ulterior, din ţară. În prezent, investigaţia se află abia în prima sa etapă şi va dura ceva timp până am putea vorbi despre rambursarea unei părţi a banilor respectivi.

Lichidatorii au rambursat 538 de milioane la BNM şi promit încă cel puţin un miliard

Pe de altă parte, în urma lichidării celor trei bănci, iniţiată la 16 septembrie 2015, comisiile de lichidare formate din angajaţii Băncii Naţionale ar trebui să acumuleze peste un miliard de lei, bani pe care să-i obţină din vânzarea gajului pentru celelalte credite nerambursate (altele decât cele prin care a fost comis jaful din 2014) şi din vânzarea proprietăţilor celor trei bănci. 

Pe măsura acumulării, aceşti bani sunt transferaţi către Banca Naţională pentru a stinge parţial creditul de 14,5 miliarde de lei oferit de aceasta celor trei bănci la sfârşitul lui 2015 – începutul lui 2016. 

Viceguvernatorul BNM Ion Sturzu menţiona în cadrul unei şedinţe a Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe din 10 februarie 2016 că, la începutul lunii februarie, lichidatorii reuşiseră să restituie 538 de milioane lei din creditul acordat de BNM. De asemenea, Sturzu spunea că a fost achitată o dobândă de 9 milioane de lei. 

Totodată, el menţiona că, potrivit estimărilor făcute de lichidatorii acestor trei bănci, în cazul celui mai pesimist scenariu vor reuşi să încaseze încă circa un miliard de lei, referindu-se la vânzarea activelor pasibile comercializării.

Rambursarea „miliardului” furat este deocamdată la nivel de ipoteză

Cu referire la investigaţia companiei Kroll la cele trei bănci, Sturzu a declarant că „o mare pare din acest împrumut (banii scoşi în luna noiembrie din cele trei bănci şi acoperiţi cu creditul acordat de BNM) va fi restituită prin asigurarea perceperii forţate de la acele persoane care au însuşit în mod fraudulos banii de la cele trei bănci”.

Deocamdată opinia publică este destul de sceptică în ce priveşte recuperarea acelor bani. Mai mult, există semnale că şi recuperarea celorlalte credite, ce nu au nicio legătură cu jaful din noiembrie 2014, este sub semnul întrebării. 

Vineri, 19 februarie, avocatul Ion Dron a anunţat într-o conferinţă de presă cum unii debitori obţin prin judecată ca creditele contractate de la băncile lichidate să fie calificate drept nule. Cu alte cuvinte, să fie anulat temeiul juridic în baza căruia debitorii au contractat creditele respective, au utilizat banii, însă sunt absolviţi de obligaţia de a rambursa sumele restante ale acestora.

Continuarea articolului pe Eco.md.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP